Иво Димчев: Тялото като музикален инструмент

Иво Димчев се завръща във Варна с нов концерт с песни, създадени през цялата му кариера като хореограф и изпълнител, както и от новия му музикален репертоар. На 4 юни в двора на Археологическия музей ще го чуем заедно с Димитър Горчаков (пиано) и Васил Хаджигрудев (бас).  Неговият спиращ дъха глас създава усещане за дълбоко музикално преживяване. Представяме ви интервю с артиста по повод гостуването му на фестивала.

Вече няколко години активно се представяте с концерти по цял свят. Как според Вас соловите Ви концерти се развиват и трансформират през годините?

От годините, в които пътувах с дванайсет различни мои спектакъла, съм свикнал на разнообразие, което сега не ми се предлага в същата степен. Песенните концерти са доста монотонен и предсказуем формат. Колкото и да ми се искаше да се отделя напълно от контекста на съвременното изкуство и да пея единствено и само в музикалния контекст, не мога да не призная, че раноообразието в момента идва все още именно от първия. Все още има фестивали, които ме канят с “I Cure”, “Som Faves” или „Опервил“. Аз се преживявам като консервативен автор и изпълнител на песни, имайки предвид, че в тях не намирам нужда да екпериментирам. Единствените пърформанси, в които до някаква степен си позволявам да деконструирам традиционния концертен формат, са “Sculptures” („Скулптури“) и “The Selfie Concert” („Селфи концерт“). В първия използвам сравнително минималистична хореография, съпровождаща песните, а в другия се разбива цялата дистанция между певец и публика, защото аз не пея, ако хората не си правят селфита с мен, което превръща концерта в една групова и доста интимна вакханалия.

Концертите ви предлагат формат, в който като артист на сцената имате максимално органично присъствие. Какво е специфичното при подготовката им, с какво тя е по-различна от соловите Ви пърформанси като “I-on”, например?

“I-on” е хореографиран пърформанс от началото до края. Перформативното тяло влиза в съприкосновение с различни скулптури и премети, от което и двете страни постоянно се променят. В песенните концерти перформаивното тяло обслужва песента, то е един музикален инструмент и нищо друго. Между песните, ако реша, мога да заземя положението, държейки се доста непосредствено, но това не винаги е крайно необходимо, защото хорта са доста доволни и само от музиката, не им е крайно важно да се заземяват. Това по-скоро е важно за мен, защото иначе ще полудея от скука. А и очевидно навикът ми като хореограф непрекъснато да деконструирам и светотатсвам с нещата, които са свещени за мен, си е останал и ми помага да разведрявам обстановката.

Какво за Вас продължава да бъде предизвикателство като автор и изпълнител на музикалните Ви композиции?

Опитвам се да не залинявам в определена концертна форма. Ако имам няколко концерта, в които сам си акомпанирам на пиано, след това намирам музиканти и правя концерт с тях. Ако и това ми стане прекалено лесно, взимам безжичен микрофон и се опитвам да танцувам с танцьори около мен. Когато хората много харесват песните и предимно искат да се наслажават на меланхоличния ми глас, е много лесно да се отпусна и да не си давам много зор да разнообразявам шоуто. Но аз искам да ставам все по-добър в това мое музикално амплоа, така че се опитвам да се чувствм еднакво стабилен във всички концертни формати.

Какви нови проекти Ви предстоят в музикалната ви и в хореографската ви кариера?

Мисля да поставя мюзикъл с мои песни. Много искам да чуя перфектни вокалисти да изпълняват песните ми, а и да поставя музиката си в една по-сериозна драматургична рамка. Мисля, че може да стане много красиво. Дори е цяло чудо, че все още не съм го направил.

Въпросите зададе Елена Ангелова

Иво Димчев е пърформанс артист, който използва в авторските си представления актьорска игра, хореография, музика, пеене, но най-вече метаморфозите на своето тяло като манифест на сценична свобода. Всички тези изразни средства допринасят за изключителното богатство на неговото сценично присъствие и въздействие. От няколко години Иво Димчев се изявява активно със самостоятелни музикални концерти на авторските му песни. Изпълненията му са белязани от интензивна емоционалност и множество техники и обитават широкия спектър между автобиография и фикция, реалност и сюрреализъм. Издава музикалния албум “Sculptures”, предизвика сензация с участието си в британското музикално тв шоу “X Factor” 2018, а най-новият му международен ангажимент е концерт в легендарния “Hotel Café” в Холивуд, където са се изявявали големите музикални звезди.

Leave a Reply

Your email address will not be published.