Алесандро Серра: „Макбет“ – провиденческо и акустично произведение

На 4 юни международната програма на фестивала представя едно от най-ярките представления на международната сцена днес – “Макбет” от италианския режисьор Алесандро Серра с неговата компания “Театроперсона” от Сардиния. Спектакълът получава едни от най-престижните театрални отличия в Италия, сред които наградата за най-добро представление за 2017 г. на Асоциацията на театралните критици. Той предлага необичаен и оригинален сценичен прочит на класическата трагедия от Уилям Шекспир, като пренася действието от шотландското кралство сред карнавалната култура и ритуалите на населението от Сардиния. Оригиналният текст е преведен на сардински диалект, който зазвучава като музика и звук, идващ сякаш от други времена и от дълбините на човешкия опит. Алесандро Серра разказва какво го е вдъхновило за този ход.

Идеята за спектакъла „Макбет“ се появи през февруари 2006 г., докато правих документални снимки на карнавалите в Сардиния. Мрачни звуци на чанове и на древни звукови предмети, животински кожи, рога и корк. Зловещи маски и кръв, червено вино, силите на природата, опитомени от човека, и най-вече – мрачната зима. Приликите между Сардиния и Шотландия са поразяващи, както и между шедьовъра на Шекспир и карнавалните персонажи и маски на италианския остров.

Един образ се извиси над всички останали – следобедът, в който мамутоните (ритуални маскирани персонажи с над 2000-годишна история, сравними с българските кукери; те носят черни дървени маски, колани с чанове и качулки – бел. ред.) проправиха пътя си през улиците на Мамояда (древно селце в Централна Сардиния, известно с карнавални шествия, изпълнени с маскарадни игри – бел.ред.). Чух древен ритъм в далечината, застрашаващата сила на природата се готвеше да атакува безмилостно, същевременно спокойно и неудържимо: гората се приближаваше. Малко дете, носещо маската на исохадор (подобни на мамутоните маскирани персонажи, приличащи на чудовище – бел. ред.), ми напомни за коронованото дете, което предвещава, че Макбет няма да бъде победен, докато не види Бърнамския лес да се приближава към замъка… марша на мамутоните. Няколко дена по-късно разпознах Банко и Макбет в две други деца, които безстрашно оглеждаха съдбите си в обектива на моята камера.

Ето ги и вещиците, атитадорите от карнавала Боса – мъже, облечени като възрастни жени в траур, умоляват публиката за глътка мляко („unu tikkirigheddu de latte“), докато викат и се смеят язвително, демонстрирайки неприлични сексуални намеци. Както във филма на Куросава „Трон от кръв“ (филмът е базиран на „Макбет“, но пренася сюжета в традиционна Япония и използва елементи от японския театър „Но“ – бел. ред.), в който три вещици се превръщат в призрачен и блед зъл дух. Трите орисници, които заплитат съдбата на Макбет, са сюблимирани в маската на Филонзана, мистериозната и отблъскваща възрастна жена от карнавала Отана, която плете нишката на съдбата.

Сн. Алесандро Серра

Седмица след фотографската ми експедиция не можех да спра да мисля за възможността да преведа „Макбет“ на сардински и да запазя класическата Елизабетинска традиция, като използвам само мъже актьори. Същите мъже, които ме впечатлиха със силата на техните жестове и гласове, които притежаваха увереността на Дионис и умението да изпълняват традиционните танци и песни със забележителна прецизност.

Оставяйки настрана фолклорните елементи, костюмите, маските, предметите, звуците и песните бяха без съмнение перфектно средство да се изрази трагичната съдба на Макбет. Сардинските карнавални традиции щяха да бъдат дълбоко внедрени в пиесата, изваждайки мигновено наяве всички непознати и дълбоко вкоренени връзки и ясни прилики.

Сардинските карнавали се превърнаха в богат източник, от който да черпя полезни съвети, указания за сценичната постановка, създаването на пространство, в което целта не е текстът да се постави, а да се даде възможност на нещо по-фундаментално да се случи: разкриването на трагичните архетипи, които взимат надмощие в героите на Шекспир, подобно на образите, които оживяват в карнавалите, а навярно и в самите зрители.

По време на репетициите актьорите изпробваха всички тези елементи, като по-късно се отказаха от някои от тях в процеса на достигане до ядрото на спектакъла. Образите обаче останаха и се превърнаха в деликатни черупки, в които да се влеят душите на героите и техните емоции – неуловими следи, подобни на сянка на някаква аура.

Всичко е потопено в кръв, но нито една капка не е пролята.

Сн. Алесандро Серра

Оглушителният шум от стотици чанове е заменен от сподавения звук от пасяща през нощта овца. Вещиците започват да танцуват балу тунду, преди да се хвърлят във вихъра и да изчезнат. Маските се сливат с експресивните лица на актьорите, по-късно те се превръщат в кора от корк, чиито възли напомнят на очи, които ни наблюдават. Това е подигравателният смях на войната.

Когато адаптирах текста, премахнах всички женски роли, но сюжетът не изглеждаше накърнен. Слях всички женски образи в един единствен – в образа на майката богиня, носителка на смъртта: Лейди Макбет. По-висока и по-силна от мъжете, досущ като едно от най-старите изображения на женска фигура, открито в Оциери (град в Сардиния, в който са останали следи от Нурагическа цивилизация – бел. ред.), крехка, абстрактна и съвършена – 4000-годишен образ на жена.

Превод от английски: Сияна Недялкова

Алесандро Серра започва театралната си кариера със сценични адаптации на филмите на Ингмар Бергман. Изучава бойни изкуства и актьорско майсторство, следвайки методите на Йежи Гротовски и Всеволод Мейерхолд, които поставят акцент върху физическото действие и работата с гласа. Завършва „Театрални изследвания“ в Римския университет „Ла сапиенца“ с дисертация върху драматургията на образа. През 1999 г. основава компанията „Театроперсона“ и с нея създава свои представления, в които приема ролята на автор, режисьор, сценограф и костюмограф. Спектаклите на „Театроперсона“ са представяни многократно в Италия и по света – Франция, Швейцария, Русия, Полша, Корея и др. , като тази година им предстои престижно участие на Венецианското биенале за театър.

Leave a Reply

Your email address will not be published.