Хаканаи: Образите се превръщат в живи партньори

За първи път в България можем да видим едни от водещите в Европа артисти в дигиталните и изпълнителски изкуства – Адриен Мондо и Клер Барден от Франция с продукцията „Хаканаи“, част от международната фестивална селекция. Те работят заедно от много години, но през 2011 г. основат своя артистична компания “Адриен М. & Клер Б.”. Адриен е мултидисциплинарен артист, компютърен специалист и жонгльор, а Клер е визуалната артистка, която работи и в сферата на графичния дизайн и сценографията. Заедно те създават разнообразни продукции – от сценични представления до инсталации в дигиталните и живи изкуства. Те поставят човешкото тяло в диалог с графични и дигитални артистични практики. Работите им се отличават с поетичен визуален език, разгръщащ се в удоволствието от играта между реални и виртуални измерения, провокиращи въображението. „Хаканаи“ е от най-успешните им продукции от 2013 г., последвана от „Пиксел“ (2014) и „Движение на въздуха“, отличено с наградата за дигитални изкуства SACD Digital Creation за 2015 г. Вижте какво разказват те за „Хаканаи“.

Hakanai. Photo: Romain Etienne. #Adrien M & Clair B

Започвате да развивате идеята за „Хаканаи“ отначало като инсталация или по-точно като софтуер, който взаимодейства с човешките движения. Как и защо танцът навлезе във вашия дигитален проект?

Танцът и тялото са причините, заради които развихме своя софтуер! Не искаме да създаваме образи, които да остават само в екраните: искаме да превърнем образите в живи партньори, с които да играем.

В „Хаканаи“ сме хипнотизирани от „разговора“ между жест и образ, между тяло и светлина, между постоянно развиващите се граници и безкрайности. Какви хореографски средства използвахте, за да композирате този необятен и отскоро познат материал?

Photo: Romain Etienne – item

Хореографията на „Хаканаи“ се създаде от импровизациите на танцовия артист Акико Кажихара. В представлението няма предварително записани изображения или видео.  Дигиталният пейзаж е игрова площадка – генеративна и интерактивна. Нашата цел е да свържем дигиталното с материалното, физическото присъствие колкото се може по-прецизирано.

Представлението е насочено към ефекта на синестезията, на въздействието върху всички сетива. Как се свързва той с взаимодействието между изкуство и технологията?

Взаимодействието между всички сетива, както и между различните нива на реалността – от материалното до нематериалното, може да доведе до дълбоко имагинерно преживяване. При нас синестетичният ефект се постига в смесването на музика и образи с поезия и технология, математика и физически усещания.

Как звуковата среда се интегрира в дигиталната сценография и се постига синхроничност между звук и образ?

Звукът изпраща посредством OSC, или специален софтуерен протокол за комуникация между мултимедийни устройства, „съобщение“ към образа и в същия момент той се задвижва. Така в интеракцията между звук, образ и движение се получава тази синхроничност, за която говорите.

Photo: Romain Etienne – item

„Хаканаи“ изследва границата между виртуално и реално. Използвате механизми от компютърните игри и все пак гледаме тяло и дигитална сценография на живо на сцената. Каква е вашата следваща хореографска цел и интерес след сливането на танц и дигитална сценография, или по-просто казано – жонглирането с реалността?

Всъщност в момента работим по нов проект, в който използваме технологията Motion Capture за улавянето на движение в контекста на добавена реалност. Бихме искали да видим как може танцово представление да се случва на масата през смартфона!

Въпросите подготви Елена Ангелова

Гледайте “Хакани” на 7 юни от 21:30 ч. в Двора на Археологическия музей. Билети на касата на Драматичен театър – Основна сцена.

Представянето на „Хаканаи“ от „Адриен М. & Клер Б.“ на МТФ „Варненско лято“ се осъществява с подкрепата на Френския институт в България и програма „Театроскоп“, лансирана от Френския институт, Министерство на културата и комуникацията и Министерство на външните работи и международното развитие на Франция. Продукцията гостува с подкрепата на Програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.