Мистерията Хеда Габлер

“Трудно е да се повярва, че известната пиеса “Хеда Габлер” (1891) на един от най-значимите автори в модерната европейска драма – Хенрик Ибсен, е писана преди повече от век – тя звучи толкова съвременно” – така започва рецензията на в-к “Телеграф” за постановката на Иво Ван Хове, продукция на британския Национален театър на сцената на Театър “Литълтън” в Лондон.

Сн. Jan Versweyveld

“Нямам талант за живот” е от емблематичните реплики на Хеда. Тя и съпругът й Тесман току-що са се завърнали от медения си месец, a връзката им вече е в опасност. Хваната в капан, но непримирима, Хеда се опитва да контролира хората около себе си, но в крайна сметка вижда как собственият й свят се разпада…

“Най-голямото качество на пиесата, причината, поради която тя е може би сред най-поставяните по цял свят творби на Ибсен е, че в сърцето й е заложена една мистерия”, казва реномираният белгийски режисьор. За него Хеда Габлер е като енигма, сфинкс: “Каквото й обяснение да измислиш, дълбоко вътре в нея продължава да стои нещо, до което навярно човек никога не може да достигне. А това е истинският шедьовър”.

Иво Ван Хове е от големите режисьори на съвременния театър, получил признание по цял свят. Той е роден в Белгия, като режисьорската му кариера започва през 1981 и продължава своя път в родната му страна и в Холандия. След като ръководи няколко театъра в Белгия и международния Holland Festival в Амстердам, през 2001 г. той става директор на една от водещите компании в Европа Toneelgroep Amsterdam. Иво Ван Хове е поставял на сцената на Комеди Франсез, Хамбургския театър, New York Theatre Workshop и др. Негови продукции са представяни на фестивалите в Авиньон, Единбург, на престижното Венецианско биенале, на Виенските фестивални седмици и др. Носител е на множество награди из цяла Европа и САЩ, удостоен е и с почетното звание Кавалер на ордена на изкуствата и литературата на Франция (2004). За него актрисата Кейт Бланшет казва: “Представленията на Иво Ван Хове имат изключително значение за разширяването на разбиранията ни за класическите драматургични текстове и филми. Неговата работа е уникална, сурова, шокираща, изненадваща, забавна – всичко, което искате театърът да бъде. С една дума – зашеметяваща, с главно З!”.

Сн. Jan Versweyveld

В ролята на Хеда Габлер влиза британската актриса Рут Уилсън, известна с участието си в сериала “Аферата”, което й печели за втори път наградата “Златен глобус”. Тя е двукратен носител и на престижната британска театрална награда  “Оливър”.

Вижте краткото интервю с нея (с превод на български) за работата ѝ с Иво Ван Хове в “Хеда Габлер” очакване да гледаме представлението в рамките на прожекциите NT Live (Национален театър – Лондон на живо) на 8 юни във Фестивален и конгресен център – Варна от 14:00 ч. и от 18:00 ч.

Вижте още: находчив и увлекателен гид към Хенрик Ибсен

 

Материала подготви Ангелина Георгиева

Превод видеа: Елена Ангелова

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.