Фестивално откриване на сцената с българска класика

Албена е от най-влиятелните и притегателни женски образи в българската драма. Ще я въдим въплътена от Гергана Данданова – очарователната млада звезда, чиято красота и изтънченост носят нещо от образа на модерните българки от началото на миналия век. Именно като такава я вижда и театралният майстор – режисьорът Красимир Спасов. Гергана разказва за работата си с него.

26-ото издание на Международния театрален фестивал “Варненско лято” открива с постановка по драмата “Албена” на Йордан Йовков. Образец на българската драматурична класика, в нея се пресрещат традиция и модерност, свободният избор и инстинктът на колектива, патриархалност и космополитизъм.

Албена е обект на всеобщо обожание със своята красота, жизненост, свобода на общуване. Тя като че ли носи в себе си нещо, което всеки иска да притежава – тя е толкова реален, колкото и въобразяван образ. Оттук до съдбоносната греховна стъпка обаче е въпрос само на време… И ужасното се случва. Каква е цената да си различен в едно патриархално общество? Кой е онзи инстинкт и мотив в обществото да принася жертви за поддържане на своя установен ред?

Сн. Иван Дончев

Постановката на Красимир Спасов хвърля нова светлина върху тази пиеса, емблематична за българската модерна драма. В нея той измества историческото време на действието и го ситуира по-късно, в края на 30-те години на ХХ в. – период на бурно икономическо развитие в Добруджа, когато постепенно започва да се налага индустриалната и градската култура. Албена се превръща в символ на този нов напиращ свят. Театралната критика определя постановката като „провокативен и неочакван прочит, който не само ни връща към виталността и драматизма на една бързо развиваща се и устремена към модерния свят България отпреди Втората световна война, но прозвучава особено актуално и днес“ (Литературен вестник). На сцената ще видите още известните актьори Веселин Анчев като Нягул, Иван Радоев като Иван Сенебирски, Асен Кобиларов като мъжа й Куцар и др.

Гергана Данданова разказва за своята роля.

Албена е христоматиен пример за персонаж, въплъщаващ идеята за свободата. Как приехте поканата за ролята?

Вероятно ми е „писано“ Албена да ми се случи. Дълго време се разминавах с нея. Григор Антонов трябваше да я постави преди няколко години в Стара Загора, но се отложи. Три години след като напуснах театъра, директорът ми се обади с покана за Албена, но аз отказах, по това време работехме Йерма. И сега, трети път тя се изправя пред мен с проф. Красимир Спасов. Съдбата си знае работата. Приех поканата с огромно вълнение, радост, страх, отговорност и чест.

В какъв етап от развитието ви като актриса ви намира тази роля?

Може би в етап „развитие”. Имам различни и разнообразни роли и това ме прави щастлива. Мисля, че един актьор е в постоянно развитие и всяка следваща роля допълва и обогатява неговата чувствителност.

Коя беше най-голямата трудност при изграждането на ролята?

На пръв поглед героинята Албена изглежда повърхностна, дори на моменти глупава. Много ми се искаше да избягаме от това първо впечатление, да не допускаме да бъде такава. Не мога да кажа, че ми е било трудно. Напротив, беше интересно. С голяма любов подходихме към текста и вероятно това ни помогна да се справим.

За пореден път работите с Красимир Спасов. Предложи ли ви някакви нови предизвикателства процесът, през който преминахте?         

Работата с проф. Спасов  е предизвикателство. Винаги успява да ни изненада. Харесвам мисълта, яснотата, хладнокръвието, с което работи. И най-вече спокойствието, увереността и куража, които вдъхва на артистите си.

Въпросите зададе Любомир Парушев

Гледайте “Албена” на 1 и 2 юни от 19:30 ч., Драматичен театър – Основна сцена.

Leave a Reply

Your email address will not be published.