Изображение в процес: фестивалният образ 2018

Вече седем поредни години сценографът и художникът Венелин Шурелов създава образа на изданията на Международния театрален фестивал “Варненско лято”, който често не застива само на фестивалния плакат, но и се превръща в своеобразна инсталация. Така е и с тазгодишното изображение, което виждате по плакатите из Варна. “Различният подход, който прилагам за намиране на визуално решение, е една от причините да работим толкова години заедно с екипа на фестивала. В съвместната ни работа отрано и заедно търсим тази възможност. Често всичко започва с нещо, което съвсем наскоро съм опитал в авторските си проекти или, както в случая с тазгодишното изображение, с нещо, което бих искал да пробвам за първи път” – разказва Венелин.

“Търся изображение, създадено като следствие от някакъв процес. Откритието за мен е, че този процес не е отдалечен като място на действие или като събитие, извършено някъде другаде от някого, а е вътре в самата “тъкан” на изображението.”

Излъчването на плаката тази година той описва като “театрална реликва, фосил от бъдещето, активна система-ситуация. Той има много повече планове в наглед двумерната си плоскост”. За материали е ползвал лазерно гравиран метал, патина, боя, светлина, микроелектроника, човешка ръка. “Човешката ръка в кадъра е просто още една повърхност, още една вероятност, още едно присъствие, част от инструментариума. Тя не е там, за да доминира, а за да съдейства” – пояснява Шурелов.

На въпроса дали има връзка между фестивалната програма тази година и изображението, художникът отговаря: “Асоциативното мислене на театралната публика е толкова тренирано, че вероятно може да открие някакви пресечни точки. Аз обаче не смятам, че е нужно и не бих търсил подобни обобщения. Плакатът е един от пърформансите в програмата и толкова.”

 

Материала подготви: Сияна Недялкова

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.